Huis verduurzamen, hoe doet u dat? Handige tips van Compofloor
Compofloor

Uw huis verduurzamen? Hoe doet u dat?

Het verduurzamen van een woning is een belangrijke stap om de impact op het milieu te verminderen en om mogelijk energie en kosten te besparen. Er zijn verschillende stappen die u kunt ondernemen, maar sommige kunt u ook niet los van elkaar zien.

De doelstelling vanuit de overheid is dat alle woningen in 2050 energieneutraal moeten zijn. Een eerste stap daarin is dat vanaf 2026 al geen cv-ketels meer verkocht mogen worden. Dat vraagt om een andere vorm van warmtevoorziening, waarbij laagtemperatuurverwarming onontkoombaar is.

Een voorwaarde voor laagtemperatuurverarming is een goede isolatie van de gehele woning. Deze kunt u aanzienlijk verbeteren met  het isoleren van daken, muren en vloeren. Sla hier niet een maatregel van over anders is het een weggegooide investering. Met name de vloer wordt vanuit kostenoogpunt nog wel eens achterwegen gelaten.

Dubbelglas of HR++ glas

Vervang enkel glas of oud dubbel glas door hoogrendementsglas. Dit vermindert warmteverlies en verbetert de isolatie van uw woning.

Zonnepanelen

Overweeg het installeren van zonnepanelen op uw dak. Ze kunnen een aanzienlijke hoeveelheid hernieuwbare energie opwekken en de energiekosten verlagen.

Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon om water te verwarmen. Dit kan een aanzienlijke besparing op gasverbruik opleveren.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een efficiënte manier om uw woning te verwarmen en kan dienen als alternatief voor een gasgestookte cv-ketel, die vanaf 2026 niet meer geleverd mogen worden. Vloerverwarming is een zeer goed alternatief voor de huidige voorzieningen en geschikt voor laagtemperatuurverwarming.

Led-verlichting

Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige led-lampen. Ze verbruiken aanzienlijk minder elektriciteit en gaan veel langer mee. Een snelle en fijne manier om uw huis al te verduurzamen.

Uw huis verduurzamen met een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan uw verwarmingssysteem efficiënter beheren en kan dus ook helpen om energie te besparen.

Waterbesparende maatregelen

Installeer bijvoorbeeld waterbesparende douchekoppen en kranen om het waterverbruik te verminderen. Het klinkt heel simpel en dat is het ook! Een hele makkelijke manier dus om uw huis al een beetje te verduurzamen.

Regenwateropvang

Heeft u een regenton? Gebruik het regenwater dan voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin. Zo verbruikt u minder water en dit draagt bij aan het verduurzamen van uw huis.

Uw huis verduurzamen met een groendak

Een groendak draagt bij aan isolatie, helpt regenwater vast te houden en kan de levensduur van uw dak verlengen.

Natuurlijke materialen

Heeft u een nieuw huis gekocht of gaat u renoveren? Denk er dan aan om duurzame en natuurlijke materialen te gebruiken. Zo houdt u ook gelijk rekening met het milieu.

Bewust omgaan met energie

Neem bewuste stappen om energie te besparen, zoals het uitschakelen van apparaten, wanneer ze niet worden gebruikt en het verminderen van onnodig verlichting.

Uw huis verduurzamen met de Compofloor

Hebben wij het over uw huis verduurzamen, dan hebben wij het uiteraard ook altijd over de Compofloor. Benieuwd naar de voordelen? Lees hier dan meer over de duurzaamheid van de Compofloor.