Vloerverwarming - Compofloor

Vloerverwarming

Ontdek het comfort van vloerverwarming. Deze verwarming maakt de ruimte van top tot teen behaaglijk. Warmte van radiatoren, haarden en convectoren stijgt eerst op. Daarna 'vult' deze warmte de ruimte van boven naar beneden. De temperatuur aan de grond blijft zo eigenlijk te laag. Met vloerverwarming werkt dat precies omgekeerd. Die verwarmt eerst de grond en stijgt daarna op. Op zithoogte heb je zo snel een prettige warmte.

Vloerverwarming heeft nog meer voordelen. Het zorgt voor gelijkmatige verdeling van warmte door de ruimte heen. De lucht in de ruimte circuleert minder en dat beperkt het dwarrelen van stof. Van een luchtdrogend effect , zoals bij hete radiatoren, is bij vloerverwarming nauwelijks sprake. Bovendien heeft u in principe geen radiatoren nodig. Die ruimte kunt u voor iets anders gebruiken. De vloerverwarming word dan als hoofdverwarming gebruikt. De uitdrukking "bijverwarming " betekend een combinatie van vloerverwarming + radiatoren.

Vloerverwarming
Vloerverwarming

Vloerverwarming (NAT system)

De meest toegepaste vorm van vloerverwarming is een nat-bouw systeem.Bij deze techniek wordt de noppenplaat (18 mm) en verwarmingsbuis (16 mm) volledig en direct in een anhydriet laag gestort, waarmee het pakket een opbouwhoogte van 5 cm krijgt. De anhydriet dekvloer is na 24 uur weer beloopbaar, maar heeft een droogtijd van minimaal 3 a 4 weken.

De droogperiode van 3 a 4 weken wordt bereikt door gebruik te maken van het stook-protocol. Het Leidingwerk is H.O.H. 100 mm, waardoor het systeem geschikt is als hoofd-verwarming (zonder aanvullende radiatoren). Ook bij lage temperatuursystemen zoals een warmtepomp voldoet dit systeem als hoofdverwarming mits er sprake is van een gemiddelde woning/situatie. Bij bijvoorbeeld een vrijstaande woning met een enkel steens muur, moeten er eerst aanvullende berekeningen gemaakt worden bij het realiseren van vloerverwarming als hoofdverwarming.

Combi-Vloer: Compovloer en beton: Vloerverwarming is ook mogelijk op een gecombineerde vloer (Compofloor & de bestaandbetonvloer, vaak in de keuken) middels het infrezen van de leidingen in de betonvloer.

Garantie: 5 jaar garantie op een juiste werking. Het systeem dient wel periodiek gereinigd te worden voor het behouden van een optimale werking. Dit is gemiddeld elke 3 jaar reinigen en spoelen.

Keuken: De Keuken kan na 48 uur geplaatst worden in de woning. Voor de droogtijd is het belangerijk dat de vloer niet wordt afgesloten aan de bovenzijde, en dat gebeurt niet met het plaatsen van een keuken. Uiteraard wel pas na 3 weken de plinten monteren.

Vloerverdeler: (geschikt voor nat en droogbouwsystem vloerverwarming)

De Fix vloerverdeler in RVS uitvoering is een hoogwaardige verdeler voor vloerverwarmingssystemen De AquaHeat RVS vloerverdeler is energiezuinig door het automatisch aftoeren van de pomp doormiddel van een temperatuursensor. De vloerverwarming verdelers zijn geschikt voor ruimtetemperatuur naregeling en is zowel geschikt voor hoofdverwarming of als basisverwarming. Het warmwatersysteem is rendabel en wordt met de betrouwbare Wilo Yonos Para A-label circulatiepomp veilig rondgepompt. De Wilo Yonos Para RS15/6 is een gietijzeren circulatiepomp met geïntegreerde motorbescherming. De vloerverwarmingspomp is voorzien van hoogwaardige materialen waaronder RVS.De beveiligingsthermostaat is een beveiligingsmaatregel die de installatie af laat slaan als de temperatuur te hoog wordt. De primaire aanvoer moet tussen 55 en 90 graden zijn, het Heimeier Type K regelelement zorgt met zijn mengregeling ervoor dat de temperatuur vervolgens verlaagd wordt naar de door u gewenste temperatuur. Het temperatuurbereik uitgaand ligt tussen de 20 en 50 graden, het systeem wordt geleverd inclusief een Taconova debietmeter, met een meetbereik van 0,5 tot 5,0 liter per minuut. De vloerverdelers zijn voorzien van uitstekende hydraulische eigenschappen voor optimaal balans en systeemrendement. Deze vloerverdeler met onderaansluiting komt inclusief geluiddempende muurbeugels. In combinatie met de relatief stille A-label pomp maakt dit de vloerverdeler geluidsarm De verdeler is per groep regelbaar om een gedeelte van de woonkamer warmer of juist minder warm te krijgen.

Vloerverwarming
Vloerverwarming
Vloerverwarming

Anhydriet dekvloer

In de woningbouw worden vaak dekvloeren gemaakt van anhydriet door een vloeibaar gipsmengsel te storten. De anydriet dekvloer is binnen een uur aan te brengen als dekvloer over de aangebrachte Vloerverwarming. Door de vloeibare eigenschap vloeit de vloer mooi uit tot een vlakke vloer. Een bijkomend voordeel van anhydriet is dat het zorgt voor een goede warmtegeleiding van de vloerverwaming naar het oppervlak. Amhydriet is flexible zodat er niet snel sprake is van ernstige scheurvorming.Tijdens het drogen ontstaat een glad laagje (calciumsulfaat).

Vlakheidsklasse 3

Kwaliteit: CW 20

Droogtijd: 3 weken (met gebruik van het stook-protocol) Na 24 uur beloopbaar.(plaatsing keuken mogelijk na 48 uur)

Nabehandeling Anhydrietvloer  (dekvloer)

Nabehandeling Anhydrietvloer  (dekvloer)

Elk type dekvloer wordt in Nederland meestal niet applicatie gereed opgeleverd, waardoor het aan de stoffeerder is om te bepalen of deze nog een nabehandeling noodzakelijk vindt. Een los calciumcarbonaathuidje is op dit type dekvloer niet meer aanwezig, echter een dekvloer dient volgens voorschriften van alle lijmfabrikanten voldoende vlak, vrij van vet en vuil en goed stofvrij te zijn. Doordat in de bouw vaak diverse soorten vloerafwerking worden toegepast en vaak diverse onderaannemers (bijvoorbeeld stukadoors) op de dekvloeren actief zijn, wordt deze nabehandeling en het schoonmaken van de dekvloeren (schuren, borstelen of vegen) vaak bij de stoffeerder/bewoner weggelegd. Hierna kunt u volstaan met goed stofzuigen waarna het toepassen van een primer (bijvoorbeeld een acrylaatdispersie) een vereiste zal zijn om de lijm/egalinegoed op een dekvloer te kunnen verwerken. Bij losliggende vloerbedekking is een nabehandeling vanzelfsprekend overbodig.

Vloerverwarming
Vloerverwarming

Lijmadviezen (richtlijnen) met en zonder vloerverwarming

Een vloerafwerking kan pas worden aangebracht als de dekvloer voldoende droog is.Wat onder voldoende droog moet worden verstaan, is afhankelijk van het type vloerbekleding (zie tabel).

De waarden zijn gebaseerd op metingen volgens de calciumcarbid methode (CM- apparaat) en aangedragen door Unipro. Forbo-Eurocol en Omnicol heeft de waarde voor tegels verstrekt.

Elektronische vochtmetingen, gebaseerd op het meten van de geleiding van de vloer, kunnen alleen een indicatie van het restvochtgehalte geven. Door de snelle, niet destructieve meting die hiermee kan plaatsvinden, zijn elektronische vochtmetingen uitermate geschikt voor het opsporen van de meest vochtige plekken. Op deze plaatsen kan dan door middel van de CM-methode het vochtgehalte worden bepaald. In principe kan elke vloerafwerking op de gietvloer worden verlijmd. In vrijwel alle gevallen kan de   betrokken   lijmleverancier   een    passend    advies    uitbrengen.   Zij beschikken over uitgebreid informatiemateriaal waarin wordt aangegeven hoe de diverse vloerafwerkingen aangebracht moetenworden. Er bestaat een grote variatie in lijmproducten, zodat het onmogelijk is deze allemaal in detail te behandelen. De basishandelingen zijn echter voor de meest toegepaste vloerafwerkingen als volgt samen te vatten:

Egaliseren

Afhankelijk van de oppervlaktetextuur van het dekvloeroppervlak en het type vloerafwerking kan het noodzakelijk zijn de ondergrond te egaliseren. Indien wordt besloten het dekvloer- oppervlak te egaliseren verdient het nadrukkelijk de aanbeveling te kiezen voor een gipsgebonden egalisatiemassa die door de meeste lijmfabrikanten kan worden geleverd. Een voorstrijklaag, veelal een acrylaatdispersie, kan noodzakelijk zijn om te voorkomen dat de egalisatiemassa “verbrandt” door te snellevochtonttrekking door de ondergrond. Het risico van o.a. ettringietvorming waardoor de egalisatielaag zou kunnen onthechten is, door een dergelijke egalisatie toe te passen, uitgesloten. In het geval van een cementgebonden egaline is het noodzakelijk een deugdelijke componentenscheiding, epoxyprimer toe te passen, zodat het aluminaathoudend aanmaak- water niet in contact kan komen met de sulfaten waaruit de gietdekvloer is opgebouwd. Dit is echter kostenverhogend en wordt steeds minder toegepast. Daarnaast wordt bij de keuze van cementgebonden producten een lager restvochtgehalte gehanteerd vanwege de risico’s met deze producten. Anhydritec BV adviseert daarom zoveel mogelijk te kiezen voor gipsgebonden producten bij dit type dekvloeren.

Vloerverwarming
Vloerverwarming

Verlijmen van tapijt

Tapijt kan in de meeste gevallen rechtstreeks worden verlijmd nadat de vloer eventueel is nabewerkt en stofvrij gemaakt is. Slechts in gevallen waar sprake is van een ongelijkmatig of te sterk zuigende ondergrond en/of de vloer “afzandende” plekken vertoont, wordt er vaak een acrylaatdispersie als voorstrijklaag geadviseerd. Het tapijt wordt verlijmd met een normale tapijtlijm.

Verlijmen van linoleum

In alle gevallen wordt een voorstrijklaag geadviseerd waarna met een speciale lino-lijm geplakt kan worden. Egaliseren is alleen noodzakelijk wanneer de ruwheid of oppervlaktetextuur en/of aftekening van leidingen te wensen overlaat.

Verlijmen van parket

Ook hier wordt altijd een voorstrijk geadviseerd, per leverancier verschillend van een acrylaatdispersie tot een polyurethaan- voorstrijk. Hierna kan het parket met een passende kit worden verlijmd. Ook hier verschillen de voorschriften per fabrikant.

Vloerverwarming
Vloerverwarming

Verlijmen van tegels

Evenals bij egalisatiemassa’s is het zo dat er zoveel mogelijk dient te worden gekozen voor gipsgebonden tegellijmen, zoals GTA190 (Coba), 725 Alphycol (Forbo Eurocol),Omnicem ADG (Omnicol) of Kerafluid HPA (Mapei). In het geval van het verlijmen in natte ruimtes geldt net als bij zandcement dekvloeren dat de juiste maatregelen dienen te worden genomen om contact met de dekvloer te voorkomen.

Voor specifieke informatie over een bepaalde toepassing wordt geadviseerd contact op te nemen met de betreffende lijmleverancier.

Opstook-Protocol Anhydriet

Vloerverwarming

Voor het versnellen van de droogperiode dient het stookprotocol na zeven dagen nadat de gietvloer is aangebracht, te doorlopen.

Bij het opstoken mag de watertemperatuur met maximaal vijf graden Celsius per dag worden opgevoerd. Start met 20 graden.
Nadat de maximale bedrijfstemperatuur is bereikt, moet deze gedurende drie dagen worden Dit is 50 graden.
Daarna moet, met eenzelfde snelheid als bij het opstoken, de watertemperatuur worden verlaagd tot de oorspronkelijke waarde vóór het opstoken.
Het is raadzaam ook deze oorspronkelijke temperatuur vervolgens weer drie dagen aan te aan te houden.
Wanneer hierna het restvochtgehalte van de vloer nog te hoog is, dient de procedure nogmaals te worden doorlopen. Bij het continu herhalen is er na 3 of 4 weken genoeg vocht uit de vloer om de topvloer aan te brengen. Meet altijd eerst het vocht- percentage.
Vloerverwarming
Vloerverwarming

Vloerverwarming (Droog systeem)

Op het moment dat het niet mogelijk is om 3 a 4 weken te wachten met de topvloer, dan is er ook de mogelijkheid om een droogbouw systeem toe te passen. Het droogbouwsysteem is een bijzonder universeel oppervlakteverwarmingssysteem. De droogbouw platen zitten onder een lastverdeellaag van droge dekvloerplaten van jumpax. Het droogbouwsysteem biedt bovendien een gelijkmatige warmteverdeling via de aanwezige warmtegeleidende lamellen. Alle gangbare topvloerbekledingen zoals tegels, parket, tapijt of kunststof zijn geschikt. De laagste opbouwhoogte bedraagt 39 mm. (droogbouwsysteem 25 mm + Jumpax 14 mm) Het droogbouwsysteem bestaat slechts uit 3 componenten: de aanlegplaat, een warmtegeleidingslamel en de verwarmingsleiding.

Dekvloerplaat Jumpax – Onderdeel van (Vloerverwarming droog systeem)

De Jumpax dekvloer wordt versprongen van elkaar geplakt om zo een sterke en vlakke vloer te krijgen die als ondervloer fungeert voor de topvloer. Dit systeem is speciaal voor vloerverwarming gemaakt zodat de warmtegeleiding goed is.

Vloerverwarming
Vloerverwarming

Electrische Vloerverwarming

Electrische vloerverwarming bestaat uit een 0,35 mm dunne verwarmingsfolie die in comfortabele verwarming voorziet met een vermogen van 100 watt/m2

Dit is een composiet van koolstofvezel en koolstofpasta welke op folie wordt aangebracht zoals dit in de drukwerk-industrie toegepast wordt

Vloerverwarming
vloerverwarming
houten vloer vervangen

De vloerverwarming wordt veelal toegepast onder laminaat of PVC (plak PVC in combinatie met Jumpax Basic, click PVC met bijv. Coretec).

Door een laag reflecterende isolatiefolie (6 mm Heatblok) aan te brengen gaat geen warmte verloren dus verwarming en isolatie in één systeem.

Thermostaten

Met onze apart verkrijgbare draadloze slimme thermostaten en bijpassende internet hub heb je overal (zowel binnen- als buitenshuis) controle over jouw verwarming. Je hebt in één oogopslag controle over alle zones in jouw huis of kantoor. Elke ruimte kun je apart bedienen, maar je kunt deze ook koppelen.

Touchscreen controller, volledige controle over de verwarming. Iedere ruimte afzonderlijk te regelen, ook via de smartphone! Hierdoor lagere verbruikskosten. In wit of zwart.

Vloerverwarming
Vloerverwarming

De inbouwontvanger, deze kan ruimtes/zones tot 35m2 aansturen, door middel van een vloersensor wordt de vloertemperatuur begrensd en wordt de ruimte temperatuur geregeld. Bij meer dan 35m2 in 1 ruimte dienen er dus 2 geplaatst te worden. De ontvangers worden meestal in de meterkast geplaatst, daardoor hoeven er geen dozen in wanden te worden geboord en hoeft de stucadoor niet langs te komen.

Prijs vloerverwarming laten plaatsen

Benieuwd naar de kostprijs van vloerverwarming voor uw project? Neem dan contact op met een van onze adviseurs, wij verwijzen u dan graag door naar een van onze partners.